Skötsel

Som hyresgäst ansvarar ni för att lägenheten hålls i ett gott skick. Nedan följer några tips på hur ni underhåller er lägenhet för att bibehålla skicket – både för er och nästkommande hyresgäst!

Golv

Golv och golvmattor ska vårdas väl. Tänk på att parkettgolv är känsliga – ställ därför inga blomkrukor direkt på golvet! Stoppa smuts och grus redan vid ytterdörren, gärna med hjälp av en dörrmatta.

Dammsug eller torrmoppa ert trägolv till vardags. Vid grundligare rengöring fukttorka golvet med en mycket väl urvriden trasa. För mycket vatten på trägolv skadar det. Använd endast milda rengöringsmedel. Linoleumgolv ger en stark och slittålig yta om de behandlas rätt. När du tvättar linoleumgolv ska du använda ytterst lite vatten. Undvik hett vatten och starka rengöringsmedel.

Kyl och frys

I köket ska ni regelbundet frosta av kyl och frys. Avfrostade vitvaror drar mindre hushållsel, och ger en jämnare temperatur! Längst in i kylskåpet finns en avrinningsränna. Rengör avrinningshålet – annars finns det risk för att vattnet rinner ut i kylskåpet.

Rengöra köksfläkten

I er köksfläkt finns ett löstagbart filter. Ta ner filtret och diska det regelbundet. Filter som är fulla av fett fungerar sämre och är dessutom en brandfara. Om ni har diskmaskin kan ni diska filtret i maskinen.

Toalett och badrum

I ett badrum blir luftfuktigheten ofta hög, det är därför viktigt att ventilationen fungerar. För att undvika förhöjd fuktighet i badrum när man duschar kan ni sätta ventilationsaggregatet i forceringsläge (tre lysande lampor till höger) under den period ni duschar. Tänk på att regelbundet rensa ur golvbrunnen i badrummet. Blöjor, bomullspinnar, tamponger etcetera får inte spolas ned i toalettstolen eftersom de kan fastna i avloppet.

Stopp i avloppet

Om det blir stopp i handfatet, diskhon eller toaletten – pröva först att hälla i kokhett vatten och diskmedel. Hjälper inte det – fyll tvättstället eller diskhon till hälften med vatten och pumpa med en vaskrensare. Vid stopp i handfatet kan det även hjälpa att skruva loss behållaren under handfatsröret och tömma ut vattnet och rensa bort eventuell smuts i vattenlåset. Det åligger hyresgästen att regelbundet tömma och rengöra vattenlåsen i dusch och handfat samt vask i kök. Om ni inte lyckas lösa stoppet själv – kontakta er husvärd som kan hjälpa er.

Använd aldrig kaustiksoda eller andra starkt frätande kemikalier!

Mer information till boende:

© 2022 Prosand | Webbplatsen är byggd av Pixelbruket