Skötsel

Som hyresgäst ansvarar ni för att lägenheten hålls i ett gott skick. Nedan följer några tips på hur ni underhåller er lägenhet för att bibehålla skicket – både för er och nästkommande hyresgäst!

Golv

Golv och golvmattor ska vårdas väl. Tänk på att parkettgolv är känsliga – ställ därför inga blomkrukor direkt på golvet! Stoppa smuts och grus redan vid ytterdörren, gärna med hjälp av en dörrmatta.

Dammsug eller torrmoppa ert trägolv till vardags. Vid grundligare rengöring fukttorka golvet med en mycket väl urvriden trasa. För mycket vatten på trägolv skadar det. Använd endast milda rengöringsmedel. Linoleumgolv ger en stark och slittålig yta om de behandlas rätt. När du tvättar linoleumgolv ska du använda ytterst lite vatten. Undvik hett vatten och starka rengöringsmedel.

Kyl och frys

I köket ska ni regelbundet frosta av kyl och frys. Avfrostade vitvaror drar mindre hushållsel, och ger en jämnare temperatur! Längst in i kylskåpet finns en avrinningsränna. Rengör avrinningshålet – annars finns det risk för att vattnet rinner ut i kylskåpet, eller ännu värre, in  under kylskåpet och förstör golvet och medför kostsam renovering. Läs mer här: Rengöra Kyl

Rengöra köksfläkten

I er köksfläkt finns ett löstagbart filter. Ta ner filtret och diska det regelbundet. Vi rekommenderar två gånger i månaden. Filter som är fulla av fett fungerar sämre och är dessutom en brandfara. Om ni har diskmaskin kan ni diska filtret i maskinen, helst dock utan diskmaskinstablett. Var noga vid återmonteringen av filtret, kontrollera att det sitter på plats ordentligt. Ett felmonterat filter skapar ventilationsproblem. Läs mer här: Rengöra Köksfläkten

Toalett och badrum

Duschväggar och golv blir kalkiga. Ha som rutin att torka av glaset och duschgolvet med en duschskrapa efter varje dusch så håller du det blankt och förebygger kalkavlagringar. Rengör kontinuerligt. Hushållsättika (max 12%) är effektiv mot kalkfläckar. Gnid in, låt verka, skölj av med rent vatten och torka torrt med en mjuk trasa eller frottéhandduk. Läs mer här: Rengöra Dusch

I ett badrum blir luftfuktigheten ofta hög, det är därför viktigt att ventilationen fungerar. För att undvika förhöjd fuktighet i badrum när man duschar kan ni sätta ventilationsaggregatet i forceringsläge (tre lysande lampor till höger) under den period ni duschar. Tänk på att regelbundet rensa ur golvbrunnen i badrummet. Blöjor, bomullspinnar, tamponger etcetera får inte spolas ned i toalettstolen eftersom de kan fastna i avloppet.

Stopp i avloppet

Om det blir stopp i handfatet, diskhon eller toaletten – pröva först att hälla i kokhett vatten och diskmedel. Hjälper inte det – fyll tvättstället eller diskhon till hälften med vatten och pumpa med en vaskrensare. Vid stopp i handfatet kan det även hjälpa att skruva loss behållaren under handfatsröret och tömma ut vattnet och rensa bort eventuell smuts i vattenlåset. Det åligger hyresgästen att regelbundet tömma och rengöra vattenlåsen i dusch och handfat samt vask i kök. Om ni inte lyckas lösa stoppet själv – kontakta er husvärd som kan hjälpa er.

Använd aldrig kaustiksoda eller andra starkt frätande kemikalier!

 

Matfett/frityrolja i avloppen

Fett som spolas ner i avloppsnätet stelnar och fastnar i rören, vilket leder till minskad kapacitet eller i värsta fall stopp. Dessa fettproppar kan leda till stora och kostsamma problem, som till exempel översvämningar, för både fastighetsägaren och den som orsakat stoppet. Matfett/frityrolja skall INTE hällas ut i vasken.

Förslag: Istället för att hälla ut fettet i vasken, som samlas i stekpannan efter att du t ex har stekt bacon, kan du hälla det i t ex en mjölkkartong eller petflaska där det stelnar och sedan kasta den i hushållsavfallet. Ibland räcker det med att torka ur stekjärnet med hushållspapper innan du sköljer av det.

 

Har du koll på brandsäkerhet?

Varje år inträffar alldeles för många bränder. Orsakerna vara många, men oftast beror det på stress och oaktsamhet. Här kommer lite tips på vad du kan göra för att förebygga och minska risken för att bränder uppstår i din bostad och i fastigheten du bor i.

Brandsäkra tips

  • Se till att du har fungerande brandvarnare. Prova brandvarnaren en gång i månaden och när du har varit bortrest.
  • Håll ett extra öga på spisen och lämna aldrig mat i ugnen och på plattorna utan tillsyn.
  • Om olja skulle börja brinna. Sätt på locket på kastrullen och kväv elden. Viktigt! Häll aldrig vatten på oljan! Ha alltid kastrullocket nära till hands om du ska laga mat med olja.
  • Lämna aldrig levande ljus utan uppsikt och släck dem alltid innan läggdags eller om du ska lämna din bostad. Tänk även på att använda ljusstakar i material som inte kan börja brinna.
  • Se till att ljusen står stadigt och ställ dem inte nära brandfarliga material, som gardiner.
  • Ladda mobiltelefon, surfplatta eller dator när du är hemma och vaken. Lägg produkten på ett hårt underlag när den laddas.
  • Kolla så att dina sladdar och kontakter är hela.
  • Lämna aldrig din bostad med maskiner igång. Exempelvis ugnen, disk- och tvättmaskin, torktumlare, kaffemaskin och mikrovågsugn.
  • Grilla med förstånd och på ett sätt att det inte påverkar eller stör de övriga boende. Ha vatten till hands för er säkerhet.
  • I juletid. Kom ihåg att vattna din julgran! En torr gran är lättantändlig och kan brinna upp på några sekunder om den kommer i kontakt med en ljuslåga.
  • Sätt upp en lapp på insidan av ytterdörren som påminner dig om att släcka ljusen.
  • Blockera inte trappor och korridorer, tänk på att detta är livsviktiga utrymningsvägar om något skulle hända.

Mer information till boende:

© 2024 Prosand | Webbplatsen är byggd av Pixelbruket