Trivselregler

För att skapa en gemensam och trivsam atmosfär finns det några enkla, men viktiga regler. Att visa respekt gentemot sina grannar är en självklarhet för att alla i huset och i bostadsområdet ska trivas. Hyresgäster som trots påpekande missköter sig kan mista besittningsrätten till sin hyresrätt.

Visa hänsyn

Att visa hänsyn för varandra är extra viktigt mellan kl 22.00-07.00. Undvik störningar genom att tänka på följande:

  • Anpassa volymen på din TV, dator eller stereo så att ni inte stör kringboende.
  • Undvik att gå med hårda skor inomhus eller smälla i dörrar och dylikt, eftersom detta är ljud som lätt fortplantar sig i golv och väggar.
  • Borra eller spika inte i väggen efter klockan 20.00.
  • Tappa inte upp badvatten eller töm stora mängder vatten sent på kvällen eller på natten.
  • Tänk också på att det är lyhört i trapphusen. Spring, lek och smällande dörrar kan lätt bli störande. Som hyresgäst ansvarar ni även för att era gäster inte stör grannarna.
  • Att ha fest är trevligt, men informera gärna era grannar i god tid innan. Acceptansen brukar öka markant om man har blivit informerad. En bra regel är att sänka ljudnivån ju senare det blir på kvällen.

Cyklar och barnvagnar största hotet vid brand

Av brandsäkerhetsskäl är det absolut förbjudet att förvara möbler, pulkor, cyklar eller barnvagnar i korridoren, trapphuset eller källaren. Det försvårar även för städpersonalen.

Sunt uteplats- och balkongvett

En uteplats eller balkong ger möjlighet att njuta lite extra av vackra planteringar och blommor. Tänk på att blomlådor måste sitta på insidan av balkongräcket. Det är lätt att övervattna blommor vilket kan ge dina grannar under en obehaglig överraskning. Använd ordentliga fat eller ytterkrukor så undviker du enkelt problemet. Mattor eller sängkläder skakar du på gården. Vill man sätta upp vindskydd på sin balkong är det i tyg med samma kulör som balkongräcke som gäller.

Sophantering och återvinning

Undvik problem i soprum och sopnedkast genom att alltid knyta ihop soppåsen innan ni slänger den. För allas trivsel får ingen ställa soppåsar utanför ytterdörren, inte ens för en kortare stund. I de olika miljörummen får inga sopor under några som helst omständigheter ställas på golven. Detta av hygieniska skäl lika mycket som arbetsmiljö för de som hanterar avfallskärlen. Sopor i fastighetens allmänna utrymmen kommer att tas bort och debiteras ansvarig hyresgäst. Skrymmande grovsopor, såsom möbler, lämnar du själv till kommunens återvinningscentral. Är ni osäker på vilka rutiner som gäller för sophantering och återvinning i ditt område, kontakta oss.

Rökning förbjuden

Det är inte tillåtet att röka i allmänna utrymmen i fastigheten såsom hissar, källare och trapphus. Visa hänsyn gentemot dina grannar och djur genom att inte slänga fimpar på marken.

Ditt husdjur

Har ni husdjur som vistas utanför lägenheten finns det några saker ni behöver tänka på för trivsel och säkerhet. Inga husdjur får vara lösa i trapphusen och hundar ska vara kopplade utomhus. Ni ansvarar även för att de inte förorenar i eller runt fastigheterna (särskilt viktigt vid barnens lekplatser), använd alltid avföringspåse. Se till din katt. Katter får inte springa lösa eller sätta sig i barnens sandlådor. Av hygienskäl är det inte tillåtet att mata fåglar från balkong, fönsterbrädor eller på marken. Maten drar lätt till sig skadedjur som möss och råttor.

Gemensamma ytor

Gården är en träffpunkt för alla i området och ofta även en lekplats för barn. Självklart ska alla se till att vara rädda om planteringar och annan gemensam utrustning, och använda papperskorgarna som finns på gården. Ser ni något som är trasigt, kontakta oss. Gårdens boulebanor och grillplatser är till för alla boende, visa respekt och lämna alltså dessa ytor så som ni själva vill möta de.

Säkert i förråd, källare och allmänna utrymmen

Många lägenheter har ett tillhörande förråd. Använd gärna plastlådor med förslutna lock, så slipper du lägga saker direkt på golvet och riskera fuktskador. Förvara inte värdesaker i ert förråd och håll det låst även om ni inte använder det. Var uppmärksam på att lås och dörrar fungerar i källaren för att undvika objudna gäster. Är något trasigt, kontakta omgående oss så att vi kan åtgärda felet.

 

Mer information till boende:

© 2024 Prosand | Webbplatsen är byggd av Pixelbruket